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1. ISO14000: What is the scope? Are you seeking actual registration? Timeline? A: The Port
is not requesting I1SO14000 consulting services under this RFQ.

2. Do you want the name and classifications of staff or can we just provide

classification? People come and go over the course of several years and in the past we have
had trouble adding staff to a contract. A:Yes, the Port requires both the name and classification of
staff. This is important to allow the Port to evaluate staff qualifications, as well as for future Port
review and approval of staffing changes.

3. Is there potential for CPI increase? A: No. Rates are required to be fixed for the full term of
any contract awarded from this RFQ.

4.  Other than rate schedule, what forms (i.e. HCAO, MCO documentation) should be
provided for subconsultants? A: There are no City vendor compliance forms that are currently
required for subcontractors as part of the RFQ response process. Please review RFQ Attachment IV P-
500 to determine the subcontractor requirements that may apply as part of contract award, such as
insurance coverage. Other subcontractor requirements should be incorporated by selected prime
Contractors into their own agreements with subcontractors and/or monitored by the prime Contractor
for subcontractor compliance.

5. How does the Port define “Environmental Engineering”? What sub-disciplines are
included: water quality? Hydrogeology? Coastal engineering? Remediation Specialties? A: All
of the above. There is no license specific to environmental engineering.

6. Can current Port projects be used for consultant team experience? Can Port Project
Managers be listed as references? A: Yes, Respondents may list up to two (2) Port projects as Prior
Projects and Port Project Managers can be listed as Client Contacts/References. However, Respondents
must submit at least one Prior Project Description for a client other than the Port of San Francisco.

7. Is this project covered by local hiring rules? If so, what is the required
percentage? A: The professional services under this RFQ are governed by City Administrative Code
Chapter 21 so local hiring rules would not apply at this time.

8. Who are the incumbents: How much of the current contract funds have been

spent? What are the “top 5” most common/most anticipated types or services or disciplines
needed? A: See Table 1 in Section 1.3 of the RFQ. It provides a listing of all contract service orders
(CSOs), total amount awarded, and average CSO amount. This list also presents the most used types of
services.



9. By “remediation services” do you mean remediation oversight (consulting) or capability
to perform physical remediation through a contractor sub? A: Respondents do not need a
licensed remediation contractor on their teams. The Port has another contracting vehicle through DPW
for environmental contractors to perform remediation. The Port's contracts awarded from this RFQ
could include services such as disposal of investigation-derived waste, sampling, or laboratory analysis
to characterize material.

10. Do you expect the respondents’ teams to include a full-service lab as a subcontractor or
does the Port have a separate lab contract? A: Yes, each Respondent should have a full-service,
accredited lab on its team.

11. Could a JV partner also be on other teams? A: Yes, in accordance with the following protocol.
12. Can a sub be on more than one team? A: Yes, in accordance with the following protocol.

13. Can a sub participate in more than one interview? A: Yes, in accordance with the following
protocol.

Protocol Regarding Respondent Composition and Participation in Panel Interview Process

* Any Respondent partners that are on more than one Respondent team will be required to
disclose their multiple team participation to their Respondent partners.

» A vendor is allowed to be (1) a subcontractor on multiple teams, or (2) a single prime Contractor
(or joint venture partner) on one team and a subcontractor on other teams submitting
responses/proposals.

» |fthe vendor is a subcontractor on multiple teams, it will only be allowed to participate in the
presentation portion of the panel interviews, and will be precluded from participating in the
questions and answers portion of the interviews.

= [f the vendor is a single prime Contractor or a joint venture partner on one team, and a
subcontractor on any other Respondent teams, it will be allowed to fully participate in the panel
interviews as a joint venture partner (presentation and Q&A), but will only be allowed to
participate in the presentation portion of the panel interviews as a subcontractor.

14. On the Pre-Response Conference, was it mandatory? A: No. However, in accordance with City
Administrative Code Chapter 14B.8(D), Respondents that attended will be eligible for points as part of
their Good Faith Outreach efforts.

(ER note: Check with Finbarr on the answer | drafted.)
15. Subconsultant Documents: What contract documents (i.e. copy of business license, MCO

Declaration, HCAO Declaration, etc.) should we provided for each of our subconsultants other
than their Rate Schedules? A: See answer to Question #4.
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16. Rate Schedules: Should we provide one rate schedule to be used for all three years or a
schedule for each year? A: Please provide one rate schedule. Rates are required to be fixed for the
full term of any contract awarded from this RFQ.

17. For joint venture (JV), do we need a unique city vendor number or can we use the
individual city vendor numbers for each party in the JV? A: Any JV Respondent will need a unique
City vendor number.

18. Can we obtain the Federal ID number and Business tax registration number for the JV
after the RFQ’s consultant selection is made? A:Respondents must have fulfilled all City
administrative requirements, as described in RFQ Attachment lll, at the time of contract award.

19. On RFQ Attachment V, Section C, it is stated that “Respondents who submit more than
three Prior Project Descriptions are advised that the Port will only review the first three Prior
Project Descriptions to determine whether the Respondent has met the RFQ Minimum
Qualifications”, would that also mean that only the first three projects will be considered for
the 20 points score? A: Yes, only the first three Prior Project Descriptions will be reviewed and scored.
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